Juha Liukkonen

Kahden lapsen isä Helsingistä

Asun perheeni kanssa hyvien kulkuyhteyksien varrella Helsingin ydinkeskustassa, josta on helppoa liikkua niin töihin Kilpilahteen öljyjalostamolle, kuin anoppilaan Tallinnaan.

Työskentelen öljyjalostamolla valmistuksen tuotantolinjalla Team leaderina, vanhemman käyttömestarin vakanssilla. Nykyisessä työssä esimiehenä on hyvä olla kuulolla koko tiimin työhön liittyvissä asioissa, mutta myös katsoen asioita perheen hyvinvoinnin kautta. Henkilökemiat toimivat mielestäni luottamuksen ja esimerkin kautta ja kaikesta pitää voida keskustella.

Monessa mukana

Toimin aikanaan 8 vuotta Jaalan kunnan hallituksen puheenjohtajistossa ja myös sivistyslautakunnan puheenjohtajana. Kunnallisessa päätöksenteossa teimme vaikeitakin päätöksiä mm. lakkauttamalla pienen kunnan kyläkoulut ja keskittämällä perusopetuksen alaluokat yhteen keskuskouluun. Olin osaltani vaikuttamassa siihen, että poliittisesti valittu johtokunta lakkautettiin ja tilalle perustettiin vanhempaintoimikunta. Sen myötä kodin ja koulun välinen yhteistyö lähti hienosti uusille urille.

Olen saanut olla mukana myös ennaltaehkäisevässä päihdetyössä, jossa nimenomaan haastateltiin lapsia sekä nuoria ja luotiin pelisääntömallia ajatuksella ”koko kylä kasvattaa”. Tämäkin tuki perheiden kasvatustyötä. Ollessani aktiivi urheilukoulujen vetäjä 4-12 vuotiaille sekä ohjaajakouluttajana Kymenlaakson yu-piirissä nuorille aikuisille, pääsin tekemään paljon asioita lasten ja nuorten, sekä heidän perheiden kanssa. Olen ollut puuhaamassa myös nuorisotilaa (kunta/srk) ja olen toiminut siellä myös vapaaehtoistyössä valvojana usean vuoden ajan. Pyrin hyvään keskusteluun teini-ikäisten ja heidän vanhempien kanssa. Ja keskustelunaiheita kyllä riitti.

Muuttaessani aikanaan yksinhuoltajana Porvooseen, olin perustamassa uuden yhtenäiskoulun vanhempaintoimikuntaa. Tästä löytyi ihan uusi ja mielenkiintoinen ulottuvuus, koska koulu oli juuri valmistunut ja kaikki oppilaat 1-9 luokille koottiin kouluverkon alueelta. Kun vanhempi tytär lähti Helsinkiin lukioon, meidänkin matka suuntasi muuton myötä pääkaupunkiseudulle ja ajauduin sielläkin aluehallintoon sekä seurakunnan varhaiskasvatustyöryhmään Vantaan Korsossa. Ilokseni pääsin vaikuttamaan myös lukion asioihin Ressun lukion johtokunnassa, kun tytär kävi sitä koulua.

Helsinkiin muuton jälkeen aloin edelleen vetämään MLL:n isä-lapsitoimintaa kerran viikossa leikkipuiston sisätiloissa. Toiminta on jo tuttua Vantaan Korson ajoilta - siellä pyöritin vastaavaa kerhoa nelisen vuotta.

Reserviläistoiminta

Olen ollut mukana reserviläistoiminnassa jo liki 20 vuotta. Paikallinen reserviupseerikerhon toiminta ja säännölliset harjoitukset ovat tulleet minulle tutuiksi - olen päässyt reserviläisjohtajana suurtenkin joukkojen toimintaa kehittämään ja tukemaan.

Myös resrviläistoiminta on mentorointia. Erityisesti varusmiespalveluksen loppuvaiheessa ja etenkin kotiutuvien nuorten kanssa mentoroinnin aiheina ovat esim. tulevaisuuden suunnitelmat opiskelussa ja työelämässä.

Mitä annettavaa Vanhempaintoiminnan mentoriverkostoon?

"Monipuolinen järjestötyö on tuonut minulle kokemusta ja osaamista. Monenlainen järjestötyö on ollut tähänastisessa elämässä koko ajan läsnä.

Paikkakunnalta muutto ei ole vaikuttanut tähän juurikaan vähentävästi, vaan on monen järjestötoiminnan kautta vain antanut uutta intoa olla mukana niin isä-lapsitoiminnassa, kuin juuri perustetussa Toiminnan miesten Saunasakissa, joka kokoontuu Helsingissä kerran/pari kuussa yleisissä saunoissa.

Koen kaikkiaan vanhempaintoiminnan olevan mielekästä ja haastavaa sen eri osa-alueilla. Olen omassa perhepiirissä nähnyt kasvun lapsesta teiniksi/aikuiseksi ja nyt jälleen uusi aika kun nuorin lähti esikouluun. Nyt kun omassa repussa tuntuu olevan paljonkin elämänkokemusta, niin se osaltaan auttaa käsittelemään asioita lasten ja perheiden kautta. Jos löytyy jotain, millä voin toista auttaa kasvatukseen tai mihin vaan arkipäiväiseen asiaan liittyen, tartun mielelläni tällaiseen tilanteeseen.Voinko minä olla apuna?

Ole yhteydessä, kerron mielelläni lisää!

Huom! 

Kun lähetät viestin tämän lomakkeen kautta, sen voivat lukea kaikki Vanhempaintoiminnan mentoreiden hallituksen jäsenet.